20.01.2018

zupa dnia 7 PLN, danie dnia 12 PLN

Karta win

PROSECCO EXTRA DRY

Treviso D.O.C. Val D'Oca

Wino musujące wyprodukowane metodą charmat. Elegancki kwiatowy bukiet, rewelacyjne „bąbelki”. Doskonałe jako aperitif, do owoców morza, ryby.
Szczep: Glera.

25 zł / butelka

PROSECCO, RIONDO COLLEZIONE, EXTRA DRY 

Półwytrawne D.O.C.

Odświeżające, rewelacyjnie owocowe. Przywołuje wspomnienie słodkiego, soczystego jabłka, gruszki oraz kwiatu akacji. W smaku bliżej wina półwytrawnego aniżeli półsłodkiego cukier resztkowy: 14g/l. Rewelacyjne jako aperitif, do włoskiej szynki, przekąsek czy owoców. Na każdą okazję.
Szczep: Glera.

60 zł / butelka

VIO FELLUGA SHARIS CHARDONNAY-RIBOLLA GIALLA

Bianco Delle Venezie I.G.T.

Dojrzewa na osadzie w kadziach ze stali nierdzewnych przez 6 miesięcy, a następnie 2 miesiące w butelce. Jasnokanarkowa barwa. Nos owocowy, świeży, z nutami ananasa, cytryny, białej brzoskwini, kopru włoskiego, białych kwiatów i przypraw. W smaku żywe, o świetnej kwasowości. Długi i trwały posmak, dający wyraźne niuanse owoców cytrusowych oraz przypraw. Wino świetne jako aperitif, 
a także do szparagów, zup warzywnych, roślin strączkowych i marynowanych ryb. 
Kompozycja: Chardonnay, Ribolla Gialla.

120 zł / butelka

NOMINUM  DRY 

La Mancha D.O.

Delikatnie wytrawne białe wino z serca gorącej Hiszpanii. Pełne słońca, O wspaniałej sile i temperamencie. Doskonałe jako aperitif, jak również polecane do delikatnych potraw z białego mięsa oraz owoców morza.

50 zł / butelka

PINOT GRIGIO, CASA LUNARDI

DelleVenezie I.G.T. 

Aromaty owoców tropikalnych takich jak mango, kiwi z kuszącymi nutami kwiatów akacja, wiciokrzew, pomarańcza. Umiarkowana kwasowość. Wino idealne do jarzynowych zup, sałat, przekąsek czy grillowanego białego mięsa. 
Szczep: Pinot Grigio.

50 zł / butelka      12 zł / 150ml       19 zł / 250 ml

FEUDO ARANCIO GRILLO

Sicilia D.O.C.

Perfekcyjnie oddany charakter sycylijskiej odmiany Grillo. Tropikalne aromaty z charakterystyczną nutą mango oraz owocu papaja w połączeniu z refleksami jaśminu i białych kwiatów. Wino wyważone, harmonijne, o delikatnej kwasowości. Rekomendowane do owoców morza, białego mięsa, pieczonej ryby, makaronów, warzyw. 
Szczep: Grillo.

70 zł / butelka

SILVERLAKE SAUVIGNON BLANC

New Zealand

Wyróżniające się Sauvignon Blanc wybuchające aromatem dojrzałej marakui, limonki z charakterystycznymi nutami egzotycznych ziół. Aromat agrestu i świeżej trawy.W smaku wyjątkową świeże i delikatne z intensywnym i długim zakończeniem. Polecane jako aperitif oraz do owoców morza, sałat,  białych mięs i grillowanych ryb. 
Szczep: Sauvignon Blanc.

90  zł / butelka

CEPAS VIEJAS BOBAL

Requena D.O.P. Hiszpania

Wino ze starych krzewów odmiany Bobal, zarezerwowanej dla regionu Utiel-Requena. Dojrzewa 8 miesięcy we francuskiej dębowej beczce. Głębokie, złożone aromaty z leśnymi owocami na tle toffi i wanilii. 
Na podniebieniu żywe, o perfekcyjnej strukturze, miękkich taninach. Pozostaje na długo w pamięci. Polecane do mięsa, dziczyzny, wędlin. Przed podaniem wskazana dekantacja. 

99 zł / butelka

NOMINUM DRY

La Mancha D.O.

Delikatnie wytrawne czerwone wino z serca gorącej Hiszpanii. Pełne słońca, o wspaniałej sile i temperamencie. Doskonałe jako aperitif, jak również polecane do delikatnych potraw z czerwonego mięsa oraz serów.

45 zł / butelka

MERLOT, CASA LUNARDI

Triveneto I.G.T.

Delikatne i wytrawne. Obecność aksamitnych tanin tworzy wyrazisty, rubinowy kolor. Delikatny posmak jerzyn kończy obfite zakończenie.
Szczep: Merlot.

50 zł / butelka      12 zł / 150ml       19 zł / 250 ml

RESERVA DA FAMILIA 

Vinho Regional Lisboa, Paco das Cortes

Portugalskie wino, które dojrzewało 4 miesiące we francuskiej dębowej beczce. Nos z aromatem leśnych owoców i przypraw z delikatnym niuansem czekolady. Dobrze zbudowane, delikatnymi taninami. Pozostawia bardzo aksamitny posmak. Idealny partner do pieczonej jagnięciny, pikantnych mięs i delikatnych serów. 
Kompozycja: 45% Castelao, 35% Tinta Roriz, 20% Alicante Bouschet.

65 zł / butelka

OCRA TENUTE GUICCIARDINI STROZZI BOLGHERI 

D.O.C.

Ocra, “krew ziemi”, powstała w Bolgheri, w regionie który cieszy się wyjątkowym mikroklimatem do uprawy winorośli. Dojrzewa 12 miesięcy w barrique. Nos z trwałymi notami jeżyn i borówki oraz delikatnym tchnieniem skóry. W smaku przyjemne i ciepłe. Polecane do czerwonego pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.
Kompozycja: 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 20% Syrah.

150 zł / butelka

AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOMINI VENETI

D.O.C.G.

Flagowe wino winnicy CantinaNegrar. Wyprodukowane z winogron uprawianych w regionie ValpolicellaClassica, podsuszanych przez 120 dni w pomieszczeniach zwanych „fruttaio” i następnie poddawanych procesowi winifikacji w styczniu-lutym. Dojrzewanie zachodzi w 50 hl beczkach z dębu slawońskiego przez okres 18 miesięcy i dodatkowo 6-8 miesięcy w butelce. Bardzo intensywny i trwały aromat z nutami wiśni, suszonej śliwki, suszonych

300 zł / butelka

Wino na karafki:

18 zł / 250 ml
25 zł / 500 ml
35 zł / 1 l

VINNUM  VINO DE ESPAÑA BIANCO 

Nos z nutami ziemi, grzybów oraz delikatnym tchnieniem płatków róży. Wino dobrze zbudowane, w smaku z ziołami graniczącymi z owocami tropikalnymi. Rekomendowane do owoców morza, serów, drobiu, wieprzowiny. Szczep: 100% Airen.

VINNUM  VINO DE ESPAÑA TINTO 

Rubinowa barwa. Skoncentrowany bukiet ciemnych owoców. Wino, które idealnie pasuje do dań mięsnych, dziczyzny, twardych serów. Szczep: 100% Garnacha.

POWRÓT >